Gesprek met financieel planner

In navolging op onze “verhuiskwestie” hebben we een korte afspraak gehad met een financieel planner. Ik ging hier al redelijk argwanend in, mede door mijn eerdere ervaringen met tussenpersonen, daarnaast natuurlijk door reacties van Chris en Meneer & Mevrouw. We hadden ons goed voorbereid, alle jaarcijfertjes, prognose voor dit jaar, info over hypotheek en pensioen, zelfs een uitdraai van MijnPensioenOverzicht:

Dat is het voordeel van bewuster bezig zijn met je financiën, je weet wat er toe doet en wat zo’n adviseur graag wilt weten.

Het was een prettig gesprek, het was de adviseur duidelijk dat we ons goed hadden voorbereid, het feit dat we bezig zijn met extra aflossen en beleggen in indexfondsen vond hij verstandig en de casus in zijn geheel vond hij erg interessant en leuk om uit te zoeken (vrouw part-time, man ZZP, bestaande hypotheek, slecht pensioen). We hebben onze wensen aangegeven; kapitaal opbouwen zodat we eerder kunnen stoppen met werken en wellicht nog een keer verhuizen.

We zijn tot een aantal scenario’s gekomen;

 • Woning van 350k kopen en stoppen met werken op 65
 • Woning van 350k kopen en stoppen met werken op 60
 • Huidige woning aanhouden en stoppen met werken op 65
 • Huidige woning aanhouden en stoppen met werken op 60

Ik zou eigenlijk nog eerder willen kunnen stoppen, en dat eventueel-volgende-huis mag best een stuk goedkoper zijn, maar wellicht geeft het rapport duidelijkheid en kunnen we de berekeningen en lijntjes doortrekken, ik zal deze gegevens zeker met jullie delen, we mogen over twee weken terugkomen om het advies te bespreken.

Eenmaal thuisgekomen is MrsFireMe meteen op Funda gedoken en realiseerde zich dat haar echte droomhuis moeilijk te realiseren is voor 350k, en daar willen we echt geen concessies in doen, ze kwam eigenlijk tot de volgende conclusies:

 • Waarom eigenlijk verhuizen als je dan nog steeds niet je droomhuis zou hebben?
 • Ik wil kunnen blijven leven zoals nu.

Het gesprek was voor ons beiden dus erg leuk.

Berichten gemaakt 109

8 gedachten over “Gesprek met financieel planner

 1. Oei, dat zijn hele, hele confronterende getallen.

  Ik denk voor Mrs. FireMe, de AOW en pensioeninkomsten van ruim €900 (en haar deel) versus jullie huidige uitgaven patroon, die neerkomen op: jullie levenstandaard zeer drastisch aanpassen of letterlijk werken tot je omvalt.

  Maar ook de eerste pensioenuitkering op 61 en een AOW leeftijd van slechts 67 en een beetje. Daar staat een veel lager geboortejaar tegenover dan mijn ingeschatte “begin jaren 70” en dus een nog veel kortere opbouw van je pensioen.

  Goed dat jullie over 2 weken terug kunnen komen en ook nog een second opinion vragen. Succes met jullie keuzes.

  1. Nou ik ben van 1978 dus ik verwacht dat die verwachte AOW datum eerder rond 70/71 ligt, maar je snapt de noodzaak. Bedankt weer voor je reactie!

 2. Wow, dat zijn schokkende pensioengetallen! Ik heb ook nog eens ingelogd en gelukkig ziet het er een stuk rooskleuriger uit.

  Zonder ook maar een berekening te doen denk ik dat een nieuw huis kopen er niet echt inzit. Tenzij je natuurlijk fors in je maandlasten weet te snijden, maar dat kan je dan beter nu vast doen om te kijken of dat überhaupt realistisch en haalbaar is.

  Succes en goed dat je er mee bezig bent! Dat is de eerste (en belangrijkste stap)!

  1. Thanks voor je reactie, dit is het gevolg van uit loondienst gaan op je 26e, mooi dat het er voor jou rooskleuriger uitziet!!! Dit is precies waar ik (jongere) ZZP-ers voor wil waarschuwen, de tijd vliegt voorbij en je ziet wat je aan opbouw misloopt.

   Er zit voor mij geen verandering meer in dit overzicht omdat ik mijn pensioenvoorziening nu via BrandNewDay / ING opbouw en dat wordt hier niet in meegenomen. Dat snijden in maandlasten is waar we nu al mee bezig zijn, of verhuizen slim is hoop ik volgende week te horen, mijn hoofd zegt van niet 🙂

 3. Leuk en interessant denk ik om zo eens met een financieel planner te praten. Verhuizen als je dan nog steeds je droomhuis niet hebt lijkt me inderdaad ook niet echt nuttig (of het moet om een of andere reden nodig zijn vanwege locatie oid).

  1. Bedankt voor je reactie, M. Ik vond het gesprek ook best leuk, inmiddels hebben we wel wat ervaring met adviseurs en ik heb een redelijk beeld van wat we willen, we zijn wat minder naïef dan 15 jaar geleden. Aankomende donderdag staat de afspraak gepland voor de uitkomst van het advies, ik probeer dan a.s.a.p. hier op de site een nieuw berichtje te plaatsen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.