Korte update – Vervolggesprek met financieel planner

Vanmiddag zijn we op 2e gesprek geweest met de financieel planner, om onze plannen te bespreken. Deze planner had weer een specialist ingeschakeld uit de private banking wereld welke de voorstellen heeft uitgewerkt (hier waren wij over geïnformeerd). We hebben er bijna 2u gezeten en de verschillende cases besproken:

  1. Blijven wonen in huidige woning en stoppen op 60
  2. Blijven wonen in huidige woning en stoppen op 65
  3. Verhuizen naar andere woning max. 350k en stoppen op 60
  4. Verhuizen naar andere woning max. 350k en stoppen op 65

De specialist maakte gebruik van een heel uitgebreid pakket in Excel genaamd “Private Wealth Navigator”, ik heb even gegoogled en zie dat het pakket wordt verkocht onder licentie dus het zal door meerdere adviseurs worden gebruikt. Hierin zijn bijna alle variabelen ingevuld zoals leeftijden, hypotheekdelen, looptijden, spaarsaldi, inkomen, rentes, verwachte inflatie, verwachte opbrengst beleggingen etc. Wat eruit komt rollen zijn diverse tabellen met per jaar bijvoorbeeld inkomen, spaarvermogen, netto waarde, met daarnaast diverse grafieken waarin de verwachtte waarden worden getoond; opbouw van vermogen, afname van vermogen bij consumptie, tekorten en overschotten…een applicatie waar flink wat tijd in is gaan zitten, dat was me wel duidelijk.

Wat mij blij stemde was dat optie 1 en 2 heel goed haalbaar lijken, zelfs met conservatieve cijfers (inflatie van 1.5% en gelijkblijvend inkomen i.p.v. stijgend). Optie 3 en 4 lieten wel een tekort ziet in de toekomst doordat opgebouwd pensioen pas vanaf AOW leeftijd wordt uitgekeerd en je dus je (lager) opgebouwd vermogen gaat opnemen. Hierbij zou er op latere leeftijd moet worden besloten om de woning te verkopen. Het verhuizen is wel een optie, maar betekent dat er langer moet worden doorgewerkt en dat is nou … tsja, vul maar in …

In deze afspraak hebben we de cijfers nogmaals doorgenomen en aangepast waar nodig: er was nog geen rekening gehouden met de extra aflossingen op onze hypotheek, opbouw pensioen stond op lage jaarlijkse inleg i.p.v. maandelijks.

We krijgen binnen nu en 2 weken de digitale versie dus binnenkort volgt een update hierover met hopelijk wat meer pakkende plaatjes en letters 🙂

Berichten gemaakt 109

4 gedachten over “Korte update – Vervolggesprek met financieel planner

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.