Money Business December 2018

En toen was het jaar bijna voorbij! Terwijl de kerstdagen al achter ons liggen, de kerstboom al afgetuigd is en de woonkamer weer is “ont-kerst” kijk ik uit naar een paar vrije dagen. Er ligt een stapel interessante boeken op me te wachten en verder help ik vrienden met een verbouwing.

Beursnieuws

En dan nu het beursnieuws: de koersen zijn gedaald, Wall Street beleefde zijn slechtste decembermaand sinds 1931, de S&P500 gaf al zijn rendementen van 2018 terug, het aandeel van de tracker VWRL verkeerd bijna in bear-market vanaf zijn hoogste punt etc. etc. etc.

In het kort: de aandelenmarkten zijn aardig aan het corrigeren geweest. Daarmee is de koerswinst die ik tot dit jaar had gerealiseerd “verloren” en sta ik in de rode cijfers.

Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt en de normale inleg van december verdubbeld. Het timen van de markt wordt afgeraden, maar ik vond het een aardige kans om tegen een lagere prijs extra aandelen te kopen.

Zie hier het kleine effect van “dollar-cost-averaging”; op 14 december legde ik 1000 EUR in bij De Giro en kon ik 14 stuks VWRL aanschaffen à 68,73 EUR.

Op 21 december legde ik nogmaals 1000 EUR in, samen met een restje euro’s dat nog in het account stond kon ik nu 16 stuks VWRL aanschaffen à 65,60 EUR.

Het zijn kleine verschillen, maar die paar aandelen extra geven ook weer dividend, dat weer opnieuw belegd kan worden en dat op hun beurt weer nieuw dividend oplevert, het is een kleine sneeuwbal die langzaam op gang begint te komen.

Dividenden

In het laatste kwartaal van 2018 werd ook het dividend bekend gemaakt van de aandelen waarin ik beleg. Nog niet alles is uitbetaald, maar in totaal verwacht ik zo’n €150 te ontvangen, voor dit jaar staat het totaal ontvangen dividend op ruim 600 USD (na aftrek belasting). Nog niet voldoende om van te leven, maar toch ook geen klein bedrag.

Hypotheek

In 2016 hebben wij onze aflossingsvrije hypotheek omgezet naar annuïteiten. Vlak na onze omzetting kwam in het nieuws dat de rekenwijze voor boeterentes werd herzien. Afgelopen zomer kregen wij van onze hypotheekaanbieder een schrijven waarin werd aangekondigd dat onze boete voor het oversluiten zou worden herberekend en we zouden hier aan het eind van 2018 bericht over krijgen.

De aanbieder hield woord en schreef ons inderdaad aan! We hadden stiekem gehoopt dat we wat geld terug zouden krijgen, maar het blijkt dat we maar liefst 6 EUR te weinig hebben betaald! 🙂 De bank geeft aan dat we dit bedrag niet meer hoeven terug te betalen.

Extra aflossen of beleggen?

Met het dalen van de aandelenmarkt wordt het interessanter om meer te gaan beleggen en minder extra af te lossen op onze hypotheek. Als de markten in januari nog verder zakken zal ik deze aflossingen inderdaad omzetten naar onze beleggingen, zo profiteren we iets meer van de lagere instapkoers.

Overzicht december

Afgelopen maand kochten wij kaartjes voor een festival waar wij al jaren met plezier naartoe gaan. Verder waren er niet echt veel bijzonderheden. Het overzicht is dan ook vrijwel gelijk aan vorige maand.

Aflossing hypotheek (excl. rente)€ 557
Extra aflossing hypotheek€ 500
Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek€ 85
Inleg Brand New Day pensioenrekening€ 450
Inleg ING pensioenrekening€ 400
Inleg DEGIRO€ 2000
Opname Aegon spaarrekening€ -370
Totaal “toekomstinvesteringen” december€ 3622

Nettowaarde

Ondanks het sparen voor pensioen en dubbele inleg in onze beleggingen lijkt de nettowaarde wat af te vlakken. Dit heeft alles te maken met de beurscorrectie, ik ben benieuwd hoe het er volgende maand uit komt te zien.

Bij het berekenen van de nettowaarde ben ik uitgegaan van al onze bezittingen min onze schulden. Mijn zakelijke rekeningen, onze betaalrekeningen, cash, auto’s en beleggingsrekening van onze dochter hou ik buiten beschouwing. Onder bezittingen heb ik de volgende assets genomen:

 • WOZ waarde van ons huis (daadwerkelijke verkoopwaarde ligt ruim 20k hoger)
 • Saldo spaarrekening
 • Saldo De Giro
 • Saldo ING Pensioenrekening
 • Saldo Brand New Day Pensioenrekening
 • Actuele waarde crypto’s

Hoe is jouw december geweest?

Een shout-out naar jou: Bedankt voor het lezen van deze blog en het volgen van FireMe.nl! In 2019 zal ik gewoon doorgaan met bloggen. Namens Mr. en Mrs. FireMe: een schitterend uiteinde en alle goeds voor het komende jaar gewenst!

Berichten gemaakt 109

8 gedachten over “Money Business December 2018

 1. Dat zijn mooie eindejaarsgetallen!
  Net als bij jou, dtaat mijn portfolio in de min. Ik wacht echter nog even met bijkopen, ik wil eerst kijken of echt alle Brexit/handeldeals/FED-lucht eruit is.

  Het dividend van december moet ik nog verzamelen, ik verwacht morgen nog iet.

  1. Thanks Mr Groeigeld! Ja het zal moeten blijken hoe het de komende maanden gaat. Het voelt goed om tegen de wind in te beleggen, hopelijk pakt het goed uit. Ik ben benieuwd naar je dividenden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.