Terugblik 2018 & vooruitkijken naar 2019

Het eerste complete jaar “financieel bewustzijn”, wat heeft het ons gebracht, wat houdt ons bezig en hoe zal 2019 eruit komen te zien?

Financieel

De nadruk op de meeste van de blogs ligt op onze financiën, hoe wij sparen voor ons pensioen, waarom we (extra) aflossen, waarin we beleggen en ook een inzicht in onze cijfers.

Beleggen ✅

We belegden dit jaar flink meer dan vooraf gepland. In februari besloten we een deel van ons spaargeld in te zetten op de beurs omdat er een correctie van +/-10% was geweest. In mei ontvingen we een kleine erfenis welke we deels hebben belegd en ook in de laatste week van het jaar heb ik meer ingelegd dan gepland.

Pensioensparen ✅

Ook dit jaar heb ik maximaal gebruik gemaakt van mijn jaarruimte als ondernemer. Ik legde maandelijks in op mijn pensioenrekening bij ING en op mijn beleggingsrekening bij Brand New Day. Het rendement van deze laatste rekening staat voor 2018 op -2,7%. Op de rekening van ING wordt de opgebouwde rente een dezer dagen bijgeschreven.

Hypotheek ✅

We losten dit jaar geheel volgens schema af op onze hypotheek. Over exact 4 maanden zullen wij onder de 100k zijn! Een mijlpaal waar we best wel naar uitkijken. Dit doel zou nog kunnen verschuiven als we besluiten om (tijdelijk) de extra aflossingen stop te zetten en maandelijks meer te beleggen.

Persoonlijk

We hebben dit jaar een aantal keuzes gemaakt die het leven wat prettiger, gezonder en meer doelgericht maken.

De boot

Afgelopen zomer kochten wij samen met mijn schoonouders een boot. Een forse uitgave, maar het brengt ons veel ontspanning. Komend jaar zullen we er meer gebruik van maken in een compleet vaarseizoen, ik hoop dan ook meer inzicht te krijgen in de kosten die het met zich meebrengt.

Veganist / vegetariër / flexitarier

Het laatste kwartaal heeft in het teken gestaan van veganistisch eten. Een bizarre keus en als je me dit een jaar geleden had verteld had ik je hard uitgelachen. Toch hebben we het geprobeerd en in een, inmiddels iets flexibelere, variant doorgezet.

Door het aanpassen van de eetstijl zakte mijn cholesterol met maar liefst 25% en mocht ik van mijn specialist stoppen met medicijnen tegen te hoge bloeddruk. Hoewel de feestdagen wat “roet in het eten” hebben gegooid gaat vanaf januari het schema weer strakker worden.

Lectuur

Afgelopen jaar heb ik flink wat boeken gekocht. Ik vind het leuk om in mijn vrije tijd te lezen, het is ontspannend en geeft nieuwe inzichten, ideeën en richting aan onze plannen.

Ik kocht o.a. deze boeken:

Daarnaast volg ik diverse blogs en podcasts. Om hier een helder overzicht in te maken heb ik een pagina “Resources” aangemaakt met daarin links naar de diverse bronnen die ik regelmatig lees / luister / raadpleeg. Het FI gebeuren is iets waar ik bijna dagelijks mee bezig ben, het is een (positieve) mindshift geweest.

FireMe

In 2018 schudde ik slechts 31 blogs uit mijn mouw. Een blog met de meeste reacties is waarschijnlijk die over Stoppen met Facebook, een beslissing waar ik een jaar naar dato nog steeds blij mee ben.

Volgens de statistieken kwamen er dit jaar iets meer dan 8000 unieke bezoekers op deze site, waarvan ruim 7700 nieuwe bezoekers. Jullie zijn voor 55,6% vrouwelijk en 44,4% mannelijk. Jullie gemiddelde leeftijd ligt tussen 25-44 jaar.

Jullie waren goed voor 51.000 pagina-weergaven, waarbij onze financiën het meest interessant lijken te zijn.

De drukste dag was 25 november, toen werd een artikel op Nu.nl geplaatst met daarin o.a. deze blog. Er waren die dag maar liefst 3846 paginaweergaven.

In 2018 werd ik meerdere malen benaderd door de media, dat is leuk en geeft exposure. Toch wil ik wel authentiek blijven en zal ik bijvoorbeeld geen gastblogs of productpromoties gaan schrijven tenzij ik er voor de volle 100% achter sta.

Financiële doelen voor 2019

 • €1000 per maand beleggen via De Giro
 • Per maand minimaal €500 extra aflossen op de hypotheek
 • Jaarruimte maximaal benutten
 • Zoveel mogelijk geld aan het werk zetten op de beurs

Persoonlijke doelen voor 2019

 • Een side-business opzetten om extra omzet te genereren. Ik zet in op €1000 omzet voor het eerste jaar.
 • Zakelijke tarieven iets verhogen
 • Toilet op benedenverdieping zelf verbouwen
 • Tenminste 1 boek per maand lezen
 • Meer genieten van tijd met het gezin
 • Veganisme zoveel mogelijk doorzetten
 • Minimaal 5kg afvallen
 • Minimaal 1x per week met de fiets naar het werk
 • Minimaal 20km wandelen per week

Veel gezondheid, voorspoed & liefde gewenst voor 2019!

Berichten gemaakt 109

4 gedachten over “Terugblik 2018 & vooruitkijken naar 2019

 1. Leuke post! Ik heb je de laatste tijd heel weinig gelezen, weet niet zo goed waarom… het lijkt in elk geval alsof je goed bezig bent geweest zowel financieel als privé! Ga zo door, 2019 wordt een goed jaar.

  De beste wensen!

  1. Thanks Joost! Een goed & gezond 2019 gewenst voor jou en Merel, we hopen veel mooie dingen te zien uit De Fruitboomgaard ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.