Als ZZP-er is een goed pensioen regelen best lastig. Je bent op jezelf aangewezen om een oudedagsvoorziening aan te leggen als je later meer dan alleen een AOW wilt ontvangen. Ook bij langdurige ziekten zul je een financieel vangnet moeten hebben. Ik ben vrij jong gestart als ondernemer en heb daardoor heel weinig pensioen opgebouwd toen ik nog in loondienst was. Volgens mijnpensioenoverzicht.nl ga ik maar liefst €44 per maand aan pensioen ontvangen. #yay #lekkergewerktpik #doehetnietzoalsikdeed
De Struisvogel-tactiek
Jarenlang heb ik het toegepast. Ongegeneerd je kop in het zand steken als het gaat om pensioen en denken aan later. Je leeft toch nu, lang leve de lol, geniet van je centen, laat ze rollen, koop alles wat je leuk vindt en de rest komt later wel.
Yep. Been there, done that. En het werkt niet. Alles is tijdelijk en alles is vergankelijk. De rush na de zoveelste nieuwe gadget wordt steeds minder, je gaat het voor lief nemen. En dan komt ineens het inzicht dat al die spullen je niet gelukkig maken. Wijsheid komt met de jaren….en dat is een waarheid als een koe.
Onze pijlers
Onze oudedagsvoorziening bouwen we op verschillende manieren op.
1) Eigen woning
Allereerst lossen we hard af op onze hypotheek om zo vroeg mogelijk hypotheekvrij te zijn. De woonlasten vormen een significant deel van de maandelijkse lasten dus hoe eerder deze verdwijnen hoe beter. Als je maandelijks al honderden euro’s kwijt bent aan woonlasten terwijl je alleen een AOW zou ontvangen is voor mij een benauwende gedachte. We lagen op schema om in 2026 hypotheekvrij te zijn maar besloten toch nog een andere woning en daarmee nieuwe hypotheekverplichting aan te gaan. Daarmee is het aflossen nog steeds een fijne en betrouwbare manier om vermogen op te bouwen. Het zit dan misschien wel in de stenen; maar dat is te verzilveren bij verkoop of zorgt voor lagere maandlasten. Ondanks onze lage rente (1.5%) lossen wij regelmatig extra af.
2) Lijfrente opbouwen
Als ZZP-er maak ik gebruik van de mogelijkheden die de Belastingdienst mij biedt om fiscaal gunstig te sparen voor mijn pensioen. Ik heb hiervoor 2 verschillende rekeningen lopen. Eentje is een geblokkeerde bankspaarrekening bij ING met een vast rentepercentage. Hierop leg ik niet meer in, wel ontvang ik ieder jaar een mooi bedrag aan rente bijgeschreven. De andere is een beleggingsrekening bij Brand New Day en hier leg ik maandelijks op in. De mix van banksparen (laag risico) en beleggen (hoger risico) voelt voor mij goed. Als ik op jongere leeftijd was gestart had ik het agressiever ingericht en was ik meer gaan beleggen.
De opbouw bij ING en Brand New Day resulteert in een potje waarvan een uitkering moet worden aangekocht. Het is dus niet zo dat je het opgebouwde saldo direct mag opnemen, ook moet er nog belasting over deze uitkering worden betaald. Ik kan alleen maar schatten wat ik kan opbouwen via deze weg, ervan uitgaande dat ik tot mijn 55e kan blijven inleggen (want dan wil ik stoppen).
De inleg op deze rekening valt, net als je reguliere pensioenvermogen, buiten de vermogensrendementsheffing. De inleg is daarnaast tot een bepaald maximum, een korting op je huidige belastbare inkomen. Met andere woorden: een belastingvoordeel tijdens opbouw, lagere inkomstenbelasting tijdens uitkering (want: geen inkomen) en vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Ja, het staat jaren geblokkeerd en ja, je bent afhankelijk van wet- en regelgeving die zou kunnen veranderen, maar ik zie daar voor nu geen problemen in.
3) Kapitaal opbouwen middels beleggen
Hiernaast bouwen we hard aan een beleggingsportfolio om van te kunnen leven. Deze pot wordt qua omvang ongeveer 2x de gespaarde lijfrente, maar dan “belastingvrij”. Naast een afgeloste woning en gespaarde lijfrente denk ik dat we het dan best aardig hebben gedaan.
Wat kun je nog meer doen om het later goed te hebben?
Een gezonde spaarbuffer
Naast allerlei grote reserves is het verstandig om een gezonde spaarbuffer aan te houden. Denk aan onderhoud van woning en auto(‘s), vervanging, reparaties, vakanties, uitjes en andere uitgaven.
Het verduurzamen van je woning
Door je woning duurzaam te maken snijdt het mes aan twee kanten. Je bent sowieso milieubewust bezig, het isoleren van een woning kan je bijvoorbeeld een mooie besparing opleveren. Ook het plaatsen van zonnepanelen is een investering die zich terugverdiend. Het zorgt voor lagere stook- en energiekosten, het is beter voor het milieu en voor je portemonnee.
Gelukkig zijn en gezond leven
We worden allemaal ouder (dat hoop ik tenminste) en ouder worden komt helaas met gebreken. Je kunt het geluk hebben om zonder ziekten oud te worden en dat gun ik iedereen, het kan ook zijn dat je door een “ongelukkige selectie van genen” al te maken hebt met ziekten en andere kwaaltjes.
Ik geloof in stoïcisme. Je kunt niet alles van te voren bepalen en “shit WILL hit the fan”. Er zullen problemen op je pad komen, sommige makkelijk te overwinnen en sommigen zullen diepe littekens achterlaten. Hoe je daarmee omgaat bepaalt hoe je in het leven staat. Door te focussen op zaken waar je wél invloed op hebt zul je tegenslagen beter kunnen accepteren.
Regelmatig bewegen, gezond eten:
- Geen/weinig vlees en dierlijke producten zoals melk en eieren
- Geen/weinig bewerkt voedsel
- Veel groenten, fruit, noten en ander onbewerkt voedsel
- Matig alcoholgebruik
Life happens….
“while you are busy making other plans”. En ja, dat is ook precies hoe het leven zal verlopen. Er zullen ongetwijfeld zaken op ons pad komen waar we niet op rekenden 🙂 Niet alles is te plannen, dus hoe we naar ons pensioen gaan weten we niet, maar we hebben in grote lijnen een plan liggen.
Hoe heb jij je oude dag gepland (als ZZP-er)?
Leuk om je nieuwe posts weer te zien verschijnen en goed te zien dat je het facebook debacle achter je hebt gelaten.
Goed te lezen dat we op een soortgelijke ‘strategie’ zitten qua vermogensopbouw.
Begin 2021 was voor mij een punt dat ik mijn totale hypotheek had afgelost. Ik heb er daarna voor gekozen een nieuwe hypotheek af te sluiten tegen 1,1% om daarmee wat onroerend goed aan te kopen. Zou ik daarop nog zo’n 70k extra aflossen daalt het percentage naar 0,94%. Uit deze panden komen nu huurinkomsten die ruim voldoende zijn om de hypotheekkosten te dekken en daar wat (beperkt) rendement uit te halen. Extra aflossen doe ik vooralsnog niet, maar bouw extra vermogen op in liquide middelen en middels beleggingen aangezien ik ervan uit ga dat ik daarop wat meer rendement kan maken dan dat wat extra aflossen op de hypotheek mij op zou leveren.
Dit creëert tevens wat speelgeld om in te spelen op markttrends, wellicht toch extra aflossen op hypotheek, in een deposito schuiven, aandelen, crypto, lijfrente, onroerend goed, banksparen.. kortom ik houd de markt in de gaten en speel in op hoe zich die ontwikkelt en wat past binnen mijn financiële lange termijn planning.
Qua beleggingen is het geen topjaar zullen we maar zeggen ;-), wat dat betreft rendeert het dit jaar allemaal even wat minder. Dat is dan ook maar weer wat het is.
De huurinkomsten, opgebouwd pensioen uit een loondienstverband in het verleden en opgebouwd eigen vermogen zijn over enkele jaren toereikend om de FIRE status te bereiken. De pijlen staan nu op 2025.
Ik ga lekker door op het pad wat ik aan het bewandelen ben.
He Joachim, fijn om van je te horen en heel goed om te lezen dat je niet hebt stilgezeten! Dat klinkt als best heel concrete plannen en een hoge kans van slagen, gaaf, gefeliciteerd met de stappen die je hebt kunnen maken!!!
Goed gedaan zeg!
Dat lijkt me zo gaaf, onroerend goed.
Ik hoop daar ook ooit wat mee te kunnen doen. Al bekruipt me steeds een gevoel van ‘te laat’ en ‘te duur’.
Ben me rustig aan het inlezen. Heb je tips?
Mijn visie over og is soortgelijk aan beleggingen. Time to market is over het algemeen interessanter dan timing the market, zeker met een lange termijn visie.
Daarnaast is spreiding van vermogen raadzaam. Wedden op één paard heeft een zeker risico.
Ik houd zelf voor ogen dat ik liever een solide rendement maakt op lange termijn, dan op korte termijn een klapper te kunnen maken. Feit blijft dat je vooral dat moet doen wat bij jouw mogelijkheden, gevoel en visie past.
Thanks, leuk weer!