Lalala geld

Extra aflossen

Voorjaar 2017, het gaat ons financieel voor de wind, mijn vrouw werkt sinds een aantal maanden een paar ochtenden per week en de spaarrekening wordt maandelijks “flink” gespekt. We lossen af en op de online omgeving van de hypotheekaanbieder check ik maandelijks hoe we ervoor staan, leuk om eindelijk het openstaande bedrag te zien dalen! Ik vraag me vaak af waarom we dit niet jaren eerder hebben gedaan!

Aangezien we de laatste tijd in onze mailbox meer renteverlagingen tegenkomen dan spam hebben we bedacht dat we extra kunnen aflossen op de hypotheek. We verdubbelen onze aflossing ruim (!!) en kiezen voor een verkorting van de looptijd, waardoor we i.p.v. 17 jaar nu in 9 jaar hypotheekvrij zijn. Het inloggen bij de hypotheekaanbieder wordt nu nog leuker! De euro’s vliegen ervan af, en doordat we onze annuïteit gelijk hebben gehouden wordt het aflossingscomponent steeds groter en het rentecomponent steeds kleiner. Met mijn magere Excel-skills heb ik berekend dat we in augustus 2026 klaar zouden kunnen zijn, en als we aan het eind van ieder jaar nog wat speelruimte hebben zou dit nog eerder kunnen zijn.

Het idee om te verhuizen speelt natuurlijk nog steeds in ons hoofd, maar de gedachte dat we binnen 9 jaar af zijn van de hypotheek spreekt toch meer aan.

Berichten gemaakt 109

5 gedachten over “Extra aflossen

  1. Dat is een afweging die een ieder voor zichzelf moet maken. Het versneld aflossen scheelt op termijn ook een nodige hoeveelheid aan rente die je bespaart, daarnaast blijft het forfait van toepassing en de verschillen blijven marginaal. Ik zie de hypotheek nog steeds als een schuld en wil die maandlast in de toekomst zoveel mogelijk uitschakelen.

 1. Daarom schreef ik ook “persoonlijk zou ik” oftewel, dat is dus mijn mening. Iedereen mag dit uiteindelijk gelukkig zelf bepalen, dat staat buiten kijf.

  Heb je trouwens uitgerekend waar het omslagpunt zit in kosten forfait / kosten rente (minus teruggave)?
  Wellicht is een paar duizend euro hypotheek al voldoende om er gedeeltelijk “onderuit te komen”. iedere euro is er één tenslotte.

  Als je het trouwens puur vanuit financieel oogpunt bekijkt is het trouwens maar de vraag of versnelt/extra aflossen überhaupt “slim” is. Je lost versneld af. Dit “kost” extra geld. Dit extra geld kun je ook stoppen in aandelen of crypto of iets anders wat de neiging heeft om sneller te renderen in de komende 7 jaar.

  Heb je hier weleens een berekening op los gelaten? Oftewel, wat zou het je op kunnen leveren als je je hypotheek niet versneld aflost maar direct iets anders met dat geld doet? Bijv. elke maand 500 euro in Crypto stoppen tot 2026?

  1. Je reactie “elke maand 500 euro in crypto stoppen tot 2026” kan ik niet echt serieus nemen, maar misschien sla ik mezelf in 2026 wel voor de kop 🙂 Ik heb het omslagpunt niet berekend, wel wat de kosten zijn. Met onze WOZ waarde gaat het om weinig geld, als je de rest van mijn blogs leest zul je lezen waarom ik graag van die maandelijkse lasten af wil.

   1. Heb nog niet heel je blog gelezen, ga ik doen!
    Het klinkt wellicht wat kort de bocht over Crypto, maar de gehele markt staat nog in de kinderschoenen en ik zou het toch eens meenemen in je overweging.

    Wellicht met wat data uit het verleden en inzichten over de toekomst van experts een uitwerking doen op je site. Het is voor vele nog iets nieuws, maar het is “here to stay”.

    No Guts No Glory!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.