Een maand vegan – de resultaten

Kip piri-piri in Portugal, de “Bife de Lomo” ossenhaas van Gauchos, een sukadelapje, braadlappen uit de slowcooker, grootmoeders recept voor Limburgs “soer fleisch”  (zuurvlees); het zijn zomaar wat gerechten waar je me op ieder moment voor kan wakker maken.

Aanleiding

Een paar weken geleden spraken wij af met Cheesy Finance om een stukje te gaan varen. We kenden elkaar eigenlijk alleen via het bloggen, Slack en hebben elkaar 1x ontmoet tijdens de meetup in Eindhoven. Het was een heel gezellige ontmoeting en de tijd vloog voorbij. Ik wist dat Cheesy veganistisch is en we hadden hier dus onze best voor gedaan voor de lunch-voorbereiding…brood, veldsla, humus, tapenade, worteltjes, avocado etc.

Waarom

Tijdens de lunch raakten we dit onderwerp; veganisme, het hoe en waarom. Omdat wij natuurlijk ook wel weten dat we echt teveel “bewerkte troep” binnenkrijgen…het is niet zo dat we ongezond eten, maar zaken als melk, yoghurt, eieren, kaas, vlees en andere dierlijke producten waren toch wel altijd een onderdeel van ons dieet.

We hadden wel eens geëxperimenteerd met “meatless monday”, maar dat soort zaken werken voor ons niet echt. We merkten dat we op zoek gingen naar vervangers voor vlees en dat werkt niet in je normale gerechten.

Ons dieet was al redelijk zoutloos, we koken nooit uit zakjes en maken veel zelf. Ik zou het ook hypocriet vinden om te zeggen dat we het ineens voor het dierenwelzijn doen, het is gewoon eigenbelang. We waren benieuwd wat het effect zou zijn van een maand veganistisch eten.

Koude kalkoen

Na onze afspraak met Cheesy zijn we eens gaan napraten over dit gebeuren…zonder moeite besloten we dat we het eens gingen proberen. Het werkt alleen als je dit samen doet en wilt en dat is wel cruciaal als je dit een maand wilt proberen. Zeker als notoire vleeseters. Cold Turkey, maar dan zonder de kalkoen!

We hebben het aan onze dochter (9) uitgelegd. Zij vertelde tijdens het eten wel eens dat ze vegetariër wilde worden dus we hadden hier niet gerekend op weerstand 🙂 Toch kan zij lastig afstand doen van het plakje kipfilet op haar boterham. Ze doet dus niet 100% mee, maar met avondeten natuurlijk wel.

Uitzoekwerk

Natuurlijk werden we voor gek verklaard door onze omgeving. “Ow dat zou ik echt niet kunnen!”, “Maar wat eet je dan?”, “Je hebt toch vlees nodig, dat is gezond!”, “Jeetje dat lijkt me saai!”, “Het is zeker wel duurder?”. We bekeken op aanraden van Cheesy naar een aantal video’s van Dr. Greger. Hij is de persoon achter de website nutritionfacts.org en o.a. auteur van het kook- / lifestyle-boek “How Not To Die”. Ik was hier wat sceptisch over, hoe objectief kan iemand zijn? Feit is echter dat hij geen reclames op zijn website heeft en duidelijk communiceert van wie er donaties worden aangenomen.

De visie van Dr Greger is dat een plant-gebaseerd dieet veel lifestyle-ziekten kan voorkomen en soms zelf kan terugdraaien!

Onderbouwd met onderzoeken van diverse bronnen wordt uitgelegd welke risico’s het eten van dierlijke producten met zich meebrengt.

Netflix Documentaires

We zochten verder en keken op Netflix de documentaire “What The Health“. Met verbazing keken we naar de feiten die hier werden gepresenteerd. Er komen in de documentaire diverse artsen en andere specialisten aan het woord. We vielen van de ene verbazing in de andere. Er worden provocerende verbanden gelegd tussen diverse instituten die geld aannemen van fabrikanten die ongezonde producten maken.

Het leek mij gewoon ongeloofwaardig dat het daadwerkelijk ZO ERG zou zijn gesteld met ons voedsel. Ik ging op zoek naar wat kleuring en kwam o.a. deze artikelen tegen: What The Health – Debunked en Jammerlijk misleidende vegan propaganda. Het interpreteren en presenteren van onderzoeksresultaten kun je natuurlijk alle kanten op laten gaan als je niet alles onderbouwd of incompleet bent in de feiten.

We keken daarnaast naar de documentaire Forks Over Knives, wederom op Netflix. Dit was een iets meer genuanceerde versie van WTH, maar wel met een zelfde boodschap: een plantaardig dieet kan lifestyle-ziekten zoals diabetes type 1, hoge bloeddruk en chronische vermoeidheid voorkomen of zelfs genezen.

We hebben ons experiment dus gewoon voortgezet om te zien wat de effecten zouden zijn.

Wat eet je dan?

Al snel kwamen tot de conclusie dat je niet moet proberen om je bestaande gerechten om te bouwen naar vegan, ik geloof niet zo in vleesvervangers voor bijvoorbeeld gehakt. Alle kudoos gaan trouwens naar mijn vrouw die het web afstruint naar lekkere recepten. Ook Cheesy nogmaals dank voor je lekkere recepten-pagina.

Ontbijt

Als ontbijt at ik normaal gesproken fruit met yoghurt of kwark, dit heb ik voor nu vervangen voor alleen fruit en volkoren boterhammen met “groen” beleg zoals veldsla, tomaatjes o.i.d.. Het glas melk is vervangen door een glas water.

Lunch

Mijn lunches waren altijd een paar boterhammen met beleg zoals ham, kaas of salami. Tegenwoordig maak ik salades met veldsla, avocado, tomaatjes en humusdressing. Als er brood mee gaat zit daar vaak humus met groenvoer op. Bij een van mijn opdrachtgevers is een bedrijfskantine waar ik toch regelmatig wat haalde; een vlamtosti op woensdag, op vrijdag de broodjes kroket etc…het is dus dubbele winst om dit links te laten liggen 🙂

Avondeten

We maakten gerechten zoals chili sin carne, geroosterde groenten uit de oven (met goddelijke knoflookdressing), rijst, linzensoep, diverse gerechten met zoete aardappel, curry’s en linzenbrood.

Snacks

’s Avonds ging er toch nog regelmatig een zakje chips of nootjes op tafel. Of er werd een plankje gemaakt met toastjes brie, een bakje fuet-worst en een lekker glaasje port erbij. We merkten na de wijzigingen dat we ’s avonds minder “trek” hadden, ook hier dus winst. Als er nu iets wordt gegeten ’s avonds op de bank is dat hooguit een bakje ongezouten nootjes.

We hebben deze maand twee verjaardagsfeestjes gehad, de kaas en worst slaan we nu over. In plaats daarvan eten we een handje pinda’s en wat snoeptomaatjes of komkommer.

Resultaten na een maand!

Ik ben 5 kg kwijtgeraakt in 5 weken tijd. Dit was niet mijn doel, maar is wel een fijne bijkomstigheid. In verband met een nierziekte krijg ik medicijnen tegen een te hoge bloeddruk. Tweemaal per jaar bezoek ik een specialist voor bloed- / urineonderzoek. Er wordt dan gecheckt of de nierfunctie niet is afgenomen en er wordt gekeken naar bijv. cholesterol in het bloed. Het slikken van het medicijn kwam voor mij wel als een schok; iets waar ik de rest van mijn leven aan zal vastzitten.

Cholesterol

Cholesterol wordt tijdens de controles gechecked op LDL- (slechte) en HDL- (goede) cholesterol. Mijn slechte cholesterol was bij de vorige controles te hoog, een waarde van 3.4 mmol/l waar men het liefst een waarde van 2.5 ziet. Afgelopen maandag heb ik de uitslagen gekregen en mijn LDL lag nu op 2.6, een verbetering van bijna 25% en bijna op de gewenste waarde!

Fitter en scherper

Of het tussen de oren zit weet ik niet: Tweemaal per week fiets ik naar mijn opdrachtgever, het is een ritje van 18km. Ik voel mij een stuk fitter na de fietsrit en mijn gemiddelde snelheid is volgens mijn Endomondo-tracker licht gestegen. Met name de vermoeidheid tijdens het fietsen is weg en het bijkomen op kantoor gaat veel sneller.

Qua werk merk ik dat ik actiever en scherper ben, dat uit zich weer in betere en snellere oplossingen voor mijn klanten.

Veganisme & Financiële Onafhankelijkheid

Er zijn bepaalde parallellen te trekken tussen vegan en FO;

  • Het is niet mainstream, je loopt een andere richting op, maar wel met een gericht doel. Je wordt erop aangesproken, mensen hebben vaak hun mening al klaar staan en/of staan er niet voor open.
  • Het is een investering naar de toekomst: we willen zo lang mogelijk gezond blijven zodat we kunnen blijven genieten van het leven en alles om ons heen.
  • Je moet er moeite voor doen: Het gaat niet vanzelf, je leert oude gewoontes af, soms is het lastig, soms komt het niet uit.

Balans

In het geval je het nog niet doorhad, we houden van lekker eten. Regelmatig hebben wij sushi-dates met vrienden, gaan we lekker uit eten bij restaurantjes in de buurt en we houden van het bourgondische leven. We zijn verliefd op de Algarve in Portugal en verslingerd aan kip piri-piri, dat willen we niet opgeven.

Heeft zo’n experiment dan wel kans van slagen? Compleet veganistisch blijven eten is niet het doel. We denken dat we dan toch te veel gaan missen. Maar, we hebben het roer wel drastisch omgegooid, we willen dat het eten van vlees iets bijzonders wordt om naar uit te kijken. Het ontwijken van dierlijke producten zoals melk, kaas, eieren blijven we proberen vol te houden.

Zoals met alles in het leven draait het om balans.

Hoe ziet jouw dieet eruit? Ben je hier bewust mee bezig of misschien al lang vegetariër / veganistisch?

Berichten gemaakt 109

7 gedachten over “Een maand vegan – de resultaten

  1. Gaaf dat je het geprobeerd hebt en ook nog eens succesvol! Je bloedwaarden geven een goed beeld van wat dierlijk producten met je lijf doet, en dan zie je nog niet eens wat er verder nog “achter de schermen” verbeterd wordt.

    Overigens moet ik wel bekennen dat wij ook niet 100% veganistisch zijn (formeel eerder vegetarisch). Hou het maar op 98-99% veganistisch. Er gaat wel eens een bruin bolletje in met melk producten, en soms een stukje gerookte zalm. Zoals je al aangaf, het is een beetje een balanceer truck. Neemt niet weg dat ik wel focus op zoveel mogelijk onverwerkt plantaardig voedsel, en ook ik heb hele goede ervaringen (inclusief veel sneller herstellen van sporten, er is een reden waarom Lewis Hamilton en vele andere topsporters omgaan naar WFPB dieet!).

    FIRE en gezond leven zijn essentieel samen, ik heb geen zin in die hartaanval op 45! Die bus daar kan ik weinig aan doen helaas, maar die kans is echt klein. Hiermee kan ik wel veel meer risico management doen!

  2. Knap! Vegetarisch is één ding, maar bij veganistisch moet je écht heel goed opletten en je echt wel verdiepen in alternatieven. Ten minste, dat is mijn (beperkte) ervaring ermee. Ik denk dat ik mezelf het beste als een flexitariër kan omschrijven. Ik geef niet echt om het eten van vlees, maar ik ga niet voor mezelf (of voor vriend, net hoe je ’t bekijkt) apart koken. Hij is wél een echte vleeseter. Als ik uit eten ga, eet ik net zo lief vegetarisch en ik het vlees beperkt zich bij mij tot avondeten. Soms smokkel ik er wel eens een vleesloze maaltijd doorheen, maar dat lukt niet altijd 😉

    Veganistisch zie ik mezelf niet snel worden; ik ben dol op kaas. En ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb ook het liefst eigenlijk wel leren schoenen. Als daar goede, betaalbare en goed verkrijgbare alternatieven voor zijn, zou ik die overigens wel overwegen.

  3. Mooi! Ik heb idd het idee dat FiRe en gezond eten wel samen gaan. Het heeft beiden te maken met bewust leven en je eigen keuzes maken. Wij aten altijd best gezond, en ik ben steeds minder vlees gaan eten. Ik heb idd ook onlangs forks over knives gezien. Daarna besloten enkel nog biologische kip te eten als vlees.

    Het is echt een klein sneeuwballetje dat de berg af is gaan rollen..

  4. Interessant artikel! De 2 documentaires kende ik nog niet en heb ik direct gekeken. Goeie tip.
    Wat kort de bocht links en rechts maar de strekking van beide is helder.

    Ik ben zelf nu een jaar of 3 bezig met minder vlees en minder zuivel tot mij te nemen.
    Zaken als verse gember, kurkuma, avacado’s, knoflook, rode ui, sambal, courgette’s, aubergine’s, paprika’s en veeel brocolli zijn bij ons inmiddels de standaard geworden.
    Vlees en vleeswaren zijn een uitzondering geworden.
    (Meer scherpte en meer energie als resultaat kan ik beamen)

    Let echter wel op je vitamine B12. Ik slik een B12 supplement van Vitakruid. Better safe than sorry…

    Keep up the good work.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.